Monostorapáti rövid története

    Monostorapáti az Eger-patak völgyében fekvő község, nevét a határában épült bencés apátságról nyerte, melynek csak a romjai találhatók meg. A kolostort Bánd fia, Atyusz alapította 1117-ben apja megbízásából, ekkor a falu még az Almád nevét viselte. A völgyben fekvő almádi "Szűz Mária és Minszentek" bencés apátság birtoka volt, ezért kapta az Apáti nevet. 1520-tól Almádapáti néven szerepelt a forrásokban. A XVI. században mind a három neve előfordult, később a Monostorapáti állandósult. Királyi adomány címen 1549-ben Istvánffy Miklóst vezetik a monostor, továbbá Almád, Apáti, Verest, Atak és Henye nevű falvai birtokába. 1564-ben már a veszprémi püspök birtoka és a sümegi püspöki domíniumhoz tartozik, egészen a jobbágyfelszabadításig. Apáti a török uralom alatt és később is állandóan lakott. A régi időkben híresek voltak malmai, az Egervíze-patakon 1599-ben hat malom működött, 1613-ban két malma nem volt üzemben, 1792-ben a térképen már csak két vízimalmot jeleznek. 1773-ban magyar falu, katolikus lakossággal. Katolikus tanító helyben működik, aki olvasást, írást tanít. A falu lakosságának a XIX. század folyamán a szőlőtermelés és az állattenyésztés jelentette a fő megélhetési forrást. A hosszan elnyúló településen 1925-ben 14 iparos 2 szatócsüzlet és 3 kocsma látta el a helybélieket. A tsz 1949-ben alakult meg, a községet villamosították és hidat építettek az Eger-patakra. Egészségházat létesítettek, megépült a községet átszelő 74-es főközlekedési út. Felújításra került a kultúrház, buszvárók létesültek. Külön falurész épült, amelyet a helyiek csak "újfalúnak" neveznek (ma Újtelep néven tartják számon, ld. buszmegálló). Új posta, 50 személyes napköziotthonos óvoda, gázcseretelep épült. Felújításra került az iskola, a tanulók oktatása két intézményben folyik. Felépült a körzeti fogorvosi rendelő, szolgálati lakással együtt, a község útjainak portalanítására került sor. 1993. augusztus 1-én került átadásra a helytörténeti, néprajzi falumúzeum.

A település látnivalói

Római katolikus templom

    A templom a falu központjában található. 1759-ben Padányi Bíró Márton, a Veszprémi Püspök építette. A freskókat és az oltárképet, amely Nepomuki Szent Jánost ábrázolja Bucher Xaverich Ferenc készítette. Műemléki felújítása 1990-től folyamatban van.

Emlékmű

    Közös összefogással az I.-II. világháború áldozatainak emlékére 1989-ben emlékmű avatására került sor. A turulmadarat Matos Sándor szobrászművész készítette. Minden évben, május utolsó vasárnapján a Hősök Napján helyi szervezetek, hozzátartozók elhelyezik a megemlékezés virágait az emlékműnél.

Falumúzeum

    Dénes Gyuláné Szuper Irma tanítónő helytörténeti gyűjteményt hagyott a falura. A múzeum átadására 1993-ban került sor. Nyári időszakban van nyitva, de kérésre bármikor megtekinthető. Igényt a körjegyzőség helyiségében lehet bejelenteni.

 


A falu évenkénti főbb eseményei

Május: Búcsú. Sátrak, játékok várják a község apraját-nagyját.

Július: Művészetek Völgye. A rendezvényt leggyakrabban Kapolcs nevével fémjelzik, azonban a szomszédos települések is pl.: Monostorapáti, Taliándörögd, Vigándpetend is színes programokkal várja az érdeklődőket.

Augusztus: Falunap. Szép környezetben található a sportpálya, a rendezvény színhelye. Kulturális és sportrendezvények szórakoztatják a jelenlévőket.

Szeptember: Szüreti felvonulás. Bortermelő vidék révén természetes, hogy a község lakói hangulatos felvonulást tartanak. Körbejárják a falut maskarában, lovasok kísérik a résztvevőket.

Étkezési lehetőségek

ABC Áruház - Petőfi u. 62. Ny.: h., szo. 7-12-ig; k.-p. 7-17-ig. Tel.: 87/435-060 A település legnagyobb élelmiszerüzlete. Húsárút csak csütörtökön hoznak!

Vegyesbolt - Újfalú, Ady E. u. 20. Ny.: h.-p. 6.30-11-ig és 17-19-ig, szo.6.30-12-ig, v.7-9-ig. Ez az üzlet esik a házhoz a legközelebb. Az Ady E. u. a Dörögdi utcából nyílik. Az üzlethelyiség a tulajdonos házában van, udvarias kérésre bármikor kinyit. Tel.: 87/435-017

Felső bolt - Kossuth u. 36. Ny.: h.-p. 6.30-18.30-ig, szo. 6.30-12-ig, v. 8-9.30-ig. Tel.: 87/435-198

Korona Vendéglő - Iskola u. 2. Ny.: minden nap 6-22-ig. A falu központjában található, kerthelyiséggel rendelkező, közepes kategóriájú vendéglő. Tel.: 87/435-054

Muskátli Étterem - Petőfi u. 88. Ny.: minden nap 6-22-ig. A falu főutcáján, a központtól 2 percre lévő, hangulatos étterem, kerthelyiséggel. Étkeztetés céljára ezt ajánljuk. Az árak közepes kategóriájúak. Tel.: 87/435-061

Platán Vendéglő - Petőfi u. 22. Ny.: minden nap 6-23-ig. Szintén a falu főutcáján, a központtól 3 percre, a Veszprém felé induló buszok megállójánál. Inkább kocsmának tekinthető, olcsó árakkal. Biliárdasztal és csocsó várja a vendégeket. Tel.: 87/471-661

Pister Pékség - Petőfi u. 62. Ny.: vasárnap délutántól szombat délig éjjel-nappal. Tel.: 87/435-088