Kirándulások autóbusszal

Tapolca

    Az óránként induló menetrendszerinti autóbuszokkal kb. fél óra alatt érünk Tapolcára. Itt a következő látnivalók megtekintését ajánljuk:

Iskolamúzeum - a Nagy Boldog Asszony templom mellett. Ny.: 9-16-ig. Belépő: diákoknak 30 Ft, felnőtteknek 80 Ft, tanároknak ingyenes.

    Az ország egyik legrégibb, tornácos iskolaépülete 1550 körül épült, mai formáját 1813-ban nyerte el. Az épület 1980 óta iskolatörténeti múzeumként üzemel. A kiállítás négy teremből áll. A zsibongóból, korabeli tanteremből, a kántortanító szobájából, valamint az iskolai tankönyveket és szemléltető eszközöket bemutató szobából.

Tapolcai Tavas-barlang - Kisfaludy u.

    Az 1902-ben felfedezett barlangot (csónakázással együtt) kb. 1 óra alatt tekinthetjük meg. A gyalogosan járható kiépített rész párszáz méter, ezt követően egy rövid csónaktúrát tehetnek a látogatók. A barlangot korábban a Tapolcai Kórház gyógybarlangként is használta.

tavas.jpg (50430 bytes)

Tapolca-Diszel

   A Tapolca felé vezető úton, Monostorapátitól kb. 8 km-re. A Tapolca felé közlekedő menetrendszerinti autóbuszokkal közelíthető meg.

latvany.jpg (35838 bytes)

Első Magyar Látványtár - Templom tér

    Az Első Magyar Látványtár Alapítvány az egyik legjelentősebb magyar XX. századi és kortárs magángyűjtemény - a Vörösváry-gyűjtemény - anyagából, és Altorjai Sándor képzőművész hagyatékából született 1990-ben.
    Az Alapítvány fő célkitűzése az általános vizuális kulturáltság színvonalának emelése. A Látványtár szemlélete szerint a kiállításrendezés hangsúlyozottan önálló műfaj, a kiállítás önálló mű.
    A kiállítás évről évre változik.

Nagyvázsony

   Nagyvázsonyba a közel óránként induló veszprémi menetrendszerinti járatokkal utazhatunk. A menetidő kb. 30 perc.
    Az 1900 lakosú község a Bakony és a Balaton-felvidék határán fekszik. Nevezetességei közül kiemelkedik a XV. századi Kinizsi-vár, Mátyás király ismert törökverő hadvezérének Kinizsi Pálnak családi fészke. A várat a Vezsenyi család építette, majd a király Kinizsi Pálnak ajándékozta. A vár belsejében 2-3 ma is működő forrás van. Az 1826-os földrengés a tornyot kettérepesztette, ennek helyreállítására számos terv készült.
    A vár szomszédságában két múzeum, a Postamúzeum és a szabadtéri Néprajzi Múzeum tekinthető meg. Előbbi a hírközlés fejlődését, míg utóbbi egy eredeti állapotába helyreállított parasztházban ad ízelítőt a múlt századi életről és az egykoron virágzó vázsonyi céhekről.
    A vártól néhány perces sétával érhető el a romjaiban is monumentális pálos kolostor, melynek falai között a VX.-XVI. században négy kódexet írtak. A falu szélén a benzinkúttal szemben áll az Árpád-kori Szent István-templom. Az út mentén a Zichy-család által építetett barokk kastély tekinthető meg.

nagyv.jpg (10301 bytes)

Veszprém

    Veszprémbe a közel óránként induló menetrendszerinti autóbuszokkal juthatunk el, a menetidő kb. 1 óra.

Balaton

A Balaton északi oldalára busszal, illetve vonattal juthatunk el.

Badacsony

    Badacsonyba tapolcai átszállással, busszal, illetve vonattal juthatunk el. Az utazási idő kb. másfél óra.
Badacsony nemcsak strandfürdőjéről híres, hanem mint önálló hazai borvidék. A vulkanikus hegy lankáin termő szőlőkből Olaszrizling, Szürkebarát, Zöldszilváni, Ottonel muskotály, Furmint, valamint Kéknyelű érlelődik. Itt jártunkkor ne felejtsük megtekinteni a Bormúzeumot. Badacsony kiváló kirándulásokra is ad lehetőséget. A településről számos turistaút a 437 m magas hegy tetejére, ahol a kilátás mellett bazaltorgonákban is gyönyörködhetünk. A részletes útvonalat a Balaton turistatérképen követhetjük nyomon. Egész napos kirándulás kiindulópontjaként Badacsonytördemicet vagy Badacsonytomajt ajánljuk.

Szigliget

   Szigligetre busszal, tapolcai átszállással kb. másfél óra alatt juthatunk el.
A strandfürdőhöz a település után kell leszállni. Ha azonban a Szigligeti-várat is megakarjuk nézni időben érdeklődjünk a gépkocsivezetőtől, mert a település elején kell leszállnunk. A várat 1260-62 között a pannonhalmi apát építette. A meredek kaptató után a vár belsejében találjuk magunk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, a Balaton-felvidékre és a Bakony déli részére.

Sümeg

    Sümegre busszal, illetve vonattal juthatunk el kb. 2 óra alatt.
Sümeg a Bakony és a Keszthelyi-hegység közti völgyben fekszik. A látnivalók egy része a Szent István téren van. Itt látható egy Ferences templom, néhány szép kúria és a volt püspöki palota. A térről festői látványként emelkedik ki a magányosan álló, meredek oldalú Várhegy tetején épült Sümeg vára. A Dunántúl legnagyobb romvárához kényelmes sétaút visz fel. A vártól nem messze lévő temetőben találjuk Kisfaludy Sándor és feleségének, Szegedy Rózának sírját.

Somló-hegy

somlo.jpg (33272 bytes)

    A Somló-hegyet 2-3 órás utazással érhetjük el, azonban megéri!
Utazásunkkor célállomás Somlóvásárhely, ahonnan másfél órás sétával érhetünk fel a Szent István kilátóhoz, ahonnan csodálatos látvány tárul elénk. A hegyet jól felfestett turistajelzéseken járhatjuk be, sőt még tanösvények is vannak. A pontos útvonalat a Somló-hegy turistatérképen tekinthetjük meg.
    A kilátó mellett érdemes megtekinteni a középkori várromot és a Bormúzeumot is. A 431 m magas bazalt hegy, 585 hektár területével nem csak önálló tájvédelmi körzet, hanem hazánk önálló borvidéke is. Az Olaszrizling, a Furmint, a Rizlingszilváni és a Piros tramini mellett a hegy igazi specialitása a Juhfark, amely egy igen ízletes fehérbor.
A hegy északi lábánál fekszik Somlószőlős az ország egyik legjellegzetesebb és igen jó hírű szőlőtelepülése.
    Ha lehetőségeink engedik látogassunk el a Somlóvásárhelytől 3 km-re fekvő Tüskevárra.
1707-ben Bottyán János vezetése alatt harcoló kurucok itt arattak győzelmet az osztrák sereg felett. A községben szépen rendezett geológiai, szőlészeti, néprajzi és történelmi gyűjtemény látható.